To «μπότσια» είναι ένα παραολυμπιακό άθλημα. Συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και είναι μια δοκιμασία ακρίβειας και ελέγχου των μυών, που απαιτεί πολύ μεγάλη αυτοσυγκέντρωση.
Το «μπότσια» παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα – στόχο που καλείται “jack”. Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα – στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.
Η γνωριμία και η συμμετοχή στο συγκεκριμένο άθλημα βοήθησε πάρα πολύ στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.






